Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Jacobskerksteeg 25   (nieuw adres voor nr 5) te Utrecht

Typisch het Utrechts Monumentenfonds: een reddeloos en radeloos verloren huisje uit de 17e eeuw werd gerestaureerd en niet vervangen door een kopie. De 19e-eeuwse gevelindeling met het grote schuifvenster werd gerespecteerd. De tuitgevel van het eenlaags diepe huis stond op instorten en de Gemeente, verantwoordelijk voor de veiligheid in dit romantische, kromme steegje, drong aan op sloop. In plaats daarvan verkocht de eigenaresse het in 1979 aan het UMF en toen zat die met het probleem.
De Jacobskerksteeg was op dat moment geheel verloederd. Hier moest een voorbeeldig gebaar gemaakt worden. De voorgevel werd ingepakt en voorzichtig rechtop geduwd. Het restauratieplan van Meulenbelt maakte er een begerenswaardige woning van op een van de meest bijzondere plekjes van Utrecht. Andere huisjes volgden (al waren die tijdens de restauratie 'tijdelijk afwezig') en brachten zelfs huren op die heel wat minder sociaal waren dan die van het UMF-pand.
Helaas trok de lokatie ook verkeerde lieden aan, en zo werd de steeg niet alleen opgeknapt, maar tenslotte ook weer afgesloten voor goedwillende wandelaars.
Toch bestaat de steeg nu nog, en dat is aan dit ene huisje te danken.
De vroegere bewoners zouden hun ogen niet geloven. Beneden slachtten ze varkens en paarden. Boven woonden ze met z'n vieren en op zondag keken ze neer op de dominee op de preekstoel van de Jacobikerk.





Tekst: Jean Penders, 05-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders